Premiären!

Det var några år sedan sist, men i år när FFD firar 10 år är det hög tid att damma av pennan och börja skriva matchreferat igen.

Igår var det dags för årets premiärmatch på Hedens plan nr.6. Motståndet för dagen var Anorak City, ett lag vi aldrig mött tidigare. Vi hade laddat upp med en fin serievinst i inomhusserien samt en kvartsfinalplats i Rover Cup. Jag hade dessutom laddat upp med 2 öl innan matchen så jag kände mig riktigt mjuk och avslappnad.

FFD ställde upp med ett stabilt och bolltryggt lag. Matchen blåstes igång. Inledningsvis kände vi lite på varandra innan vi sakta men säkert började ta kontroll över matchen. Hank slog en pass till David ute på vänsterflanken. David kollade alternativen i straffområdet och fick syn på Samuel vid bortre stolpen. Likt Kim Källström måttade han ett perfekt avvägt inlägg med vänstersulan som Samuel mötte fint med pannan, 1-0!

Efter detta fina mål slarvade vi lite med hemjobbet och Anorak kunde gå på avslut strax utanför straffområdet och placerade fint in 1-1.

Kvitteringen gjorde oss bara starkare och vi fortsatte kriga på. Anoraks målvakt slog en misslyckad utspark som Samuel enkelt kunde norpa åt sig och placera in 2-1! Innan halvtidsvilan kunde David lägga en riktig smörpass till Bergholtz som snyggt tryckte in 3-1.

Vi kände oss starka och fortsatte kriga på i andra. Martin drev uppåt och pangade säkert in 4-1. Alla kämpade ordentligt och gjorde hemjobbet så vi bjöd aldrig in Anorak i matchen. Istället kunde David utöka ledningen när han tryckte in 5-1 från nära håll. Mot slutet av matchen fick vi hörna. Martin kom helt ren i straffområdet och nickade snyggt in 6-1. Efter det kunde dessutom Bedow trycka in 7-1, men målet blev bortdömt då han tog bollen inne i straffområdet efter målvaktens utspark. Matchen slutade alltså 6-1 och en mycket stabil inledning i Klass 3A, där jag har på känn att vi blir farliga i år. Riktigt bra lir av samtliga i laget!

Nästa vecka tar vi oss an Inhouse Tech, som även de knep 3 pinnar i första matchen efter vinst med 4-3 mot Foxtrotters. Vi siktar såklart på ännu en vinst!

/Rödskägg

 

Den glömmer jag aldrig

Efter 2 månaders uppehåll var det så dags att snöra på sig känguruskinnet igen. Efter sena avhopp och skadekänningar fick vi in starka inhoppare i form av Anton, Carl-Johan och den gamla FFD-kungen Ghawji.

Motståndet stod SBFF för, som vi vunnit mot med 3-0 i vårens drabbning.
För att ha någon chans i toppstriden var vi piskade att håva in 3 pinnar denna omgång.

Ett piggt och taggad FFD tog direkt initiativet i matchen. Micke drev upp, drog på ett skott, returen gick till Martin. Han fick på ett riktigt dragskott som rullade från knähöjd ner till spetsen på hans adidas innan bollen nådde nät, 1-0!
FFD fortsatte sätta press uppåt. Tevel fick bollen strax efter mittplan. Tevel som istället för att träna i sommar hade studerat Jari Litmanens anfallsteknik från sin VHS-samling. Inspirerad av detta lurade han enkelt bort en motståndare, drev utmed kortlinjen mot målet och kollade passningsalternativen. Inga solklara sådana fanns så han valde istället att finta ännu mer och att fortsätta mot mål innan han läckert petade in 2-0! Ett solomål av hög klass. Titeln på detta inlägg hänvisar till detta mål, men kom också att handla om matchen i sig.
Stadigt försvar av Anders, Carl-Johan, Anton och Ola gjorde att Jonas fick en ganska smärtfri halvlek i mål.
Innan halvtid kunde Tevel trycka in 3-0, ett mål jag inte riktigt minns hur det gick till pga andra halvleks kommande målfest.

I paus kändes ledningen betryggande och det skulle mycket till för att detta stabila FFD skulle tappa ledningen.
Direkt i andra fortsatte det fina liret. Tevel tryckte tidigt in sitt hattrick, 4-0!
Här gick luften ur SBFF och resten av matchen var lite av en uppvisning från oss. Deras enda chans att komma ikapp var att lyfta upp större delen av laget. Detta resulterade i att vi gång på gång kunde komma till frilägen, vi lirade snyggt och Tevel tryckte in 5-0! Carl-Johan var inte riktigt nöjd med att vara placerad på backplatsen så jag tillät honom att springa högre upp i plan. Detta resulterade i att han nära mål läckert kunde klacka in 6-0. Sen lirade vi oss snyggt fram till öppet mål, men Carl-Johan var generös och serverade Micke som kunde peta in bollen på mållinjen, 7-0. Strax därefter tryckte Micke även in 8-0. Målfesten avslutades när Hank snyggt passade fram Ghawji som tryckte upp slutresultatet 9-0 i nät! Siffrorna kunde blivit ännu större då vi hade väldigt många chanser, Ola var nära flera gånger och förtjänade nästan ett mål.

Eventuellt kan målordningen varit annorlunda, svårt att komma ihåg när siffrorna rann iväg så.
De här är FFDs största vinst genom tiderna (om man bortser från förra årets inomhusserie) och en match jag sent kommer glömma.

Nästa vecka fortsätter vi målfesten då vi ska ha revansch mot GKBK!

/Rödskägg

SBFF – FFD

0 poäng på 2 matcher. Så såg det ut för både oss och kvällens motståndare SBFF. Det skulle alltså utspelas en viktig kamp om 3 poäng på Heden denna sena afton. Sena återbud av Lindskog och Vallo lämnade plats för Bedow (med 3-4 öl i kroppen) och David Ricklund.

Vi visade direkt att FFD var mest intresserade av de 3 pinnarna. Stabilt spel bakåt och framåt. Vi lät inte SBFF hamna i några farliga lägen. Jonas i mål hade kravet att hålla nollan för att få behålla sitt nypressade målvaktsställ. Så det gällde för oss backar att hjälpa honom så mycket vi kunde.

En liten bit in i första halvlek fick David bollen snett utanför straffområdet, han lyfte in mot Ola på bortre stolpen som tryckte in 1-0 i nät från snäv vinkel. Oklart om det var menat som skott eller inlägg, men den gick hur som helst i mål.

Vi hade flera möjligheter till utökad målskörd men 1-0 stod sig till halvtid. Som vanligt snackade vi lite gött innan andra halvlek blåstes igång. Vårt stabila spel höll i sig och vi fortsatte sätta press framåt. Anders fick bollen i sin liberoposition, tog några steg och drog på ett långskott från mittplan. Det blev en projektil till yttersida som letade sig via touch från målvakten (som efteråt visade sig vara en gammal klasskamrat till undertecknad) upp i krysset, 2-0! Anders försökte dölja sträckningen han fick i låret av detta skott men hans plågade ansiktsuttryck avslöjade honom.

Efter 2-0 var det extremt viktigt att inte bjuda in SBFF i matchen. De fick en frispark snett utanför straffområdet som de pangade i kryssribban, närmre än så kom inte SBFF. Istället satte Ola full fart framåt och la en något brant genomskärare men David hade långa ben och kunde snyggt peta in 3-0. Slutscenerna visade ett frustrerat SBFF som började ta till det fula spelet. Mängder av tveksamma tacklingar ledde till slut till att de fick en man utvisad när deras back kapade Martin. Båda lagen var irriterade och språket på planen kanske inte var något man skriver en diktsamling av. Anders nämnde bl.a. något om att använda armbågen i ansiktet på någon.

Vi hade flera chanser att utöka målskörden, Tevel fick bollen lite för långt ifrån sig i ett friläge och målvakten kunde rädda. Tomas var nära att trycka in ett skott. 3-0 stod sig och säsongens första vinst var ett faktum.

Nu vilar vi upp oss över Kristi Himmelsfärd och återkommer igen 12e maj när GKBK står på schemat.

/Rödskägg

V-is-ca Böselona

Det var en kylslagen kväll på heden i april. Endast kvinnor i burrrrrrka vågade sig ut, Lasse på heden hade bunkrat upp med is-terband och kall-skänkan på Kometen gick ut i strejk. Trots detta frostiga klimat fanns det en oas av värme längs staketet som delar vår arena. Det var pojkarna i FFD som stod och samtalade om livet, nötcreme och Göteborgs rapé.

Plötsligt kom en gammal man i rött och meddelade att det var dags att spela boll. Pojkarna tog gladeligen av sig sina överdragskläder av diverse hipsteraktiga märke, sprang ut på den frostiga plastmattan och gjorde sig redo för en batalj.

Det var det för dagen blåklädda gänget i Böselona som ville sparka läder med hjältarna i spräckligt. Kampen började direkt, kanske för att undvika amputationer på grund av kylan. Efter ett par sparkar inträffade en så kallad ”inverterad vintersäsongare”, dvs på något mystiskt sätt snubblades bollen in i mål, fast i FFDs eget mål, därav benämningen ”inverterad”. Surt, men strax efter tändes hoppet av en gnutta då Michelangelo ”Blanksko” Lasson mötte ett inlägg men tyvärr räddade målvaktsjäveln. Efter det hände inte så mycket mer än att undertecknat skrek på Jonas att sparka ut bollen snabbare.

Torsk 0-1.

David aka Dodde

Första matchen för säsongen

Tung industri stod för motståndet och eftersom vi förlorade med 4-2 så pallar jag inte skriva så långt. Vi spelade lite halvkass och bjöd inte upp till så mycket. Vårt första mål kom när när Tevel drog en löpning från högerkanten och kunde spela in en stenhård pass mot mig (Hank), som jag lätt kunde stöta in. De nya 30-års-skorna fick utdelning direkt. Tack för dom!

Vårt andra mål kom i andra halvlek och denna gången var det Tevels tur att näta, han fick en höjdboll från höger kanten som han likt Zlatan halvliggandes i luften kunde dundra in på halvvolley. Snyggt var det. Tung Indu stris mål kommer jag inte ihåg, och dom är ganska oviktiga i detta referat.

Jävla skit, hit och dit.

/Hank

Toppen mot botten

Seriesegern var innan sista omgången redan säkrad. En match återstod dock, mot tabelljumbon FC Braeburn. De låg hopplöst sist i tabellen på 0 poäng. FFD såg det här som en chans att visa sitt bästa spel inför utomhussäsongen.

Med några minuter kvar till avspark insåg vi dock att motståndet inte skulle dyka upp. Som jag förstått det har de lämnat några wo tidigare, så vi visste att det skulle kunna bli så även denna match. Eftersom vi inte hade hört något antog vi att de skulle dyka upp, men icke.

På planen bredvid stod laget Gubbarna Grus (hette de så?) även de utan motstånd. Så vi beslöt oss för att avsluta inomhussäsongen med en träningsmatch. Domarn kollade sitt Facebook-flöde och hade inte tid att döma matchen, men han var snäll nog att ta tiden åt oss.

Matchen inleddes i klassisk träningsmatchkaraktär. Dåligt tempo och snällt spel i närkamperna. Gruset var dock strået vassare och pressade på med sina bollsäkra spelare. I halvtid stod det 3-0 till dem. FFDs höjdpunkter i första halvlek var en stolpträff och Andreas finfina passningsfint (hoppas få se mer av den framöver). Även om detta bara var en träningsmatch var det viktigt att avsluta säsongen med hedern i behåll. Vi snackade gött i halvlek och bestämde oss för att visa vad vi går för.

I andra halvlek blev det en helt annan match. FFD lirade gött och försvarade gött. Till slut kom utdelningen. Bedow på styrning, 3-1, André tryckte in 3-2, Viktor tåpajjade upp 3-3 i nättaket, Tevel nickskarvade in Jonas fint måttade utspark till 3-4 och det sista som hände var att Andreas (?) pressade in slutresultatet 3-5. Värt att nämna var att Jonas stod för väldigt många fina räddningar i andra halvlek. Jonas är också den enda av oss som lirat alla matcher, som belöning får han får lite extra fokus på bilden till detta inlägg.

Vi gick alltså igenom hela denna säsong med endast vinster. Lätt overkligt, men väldigt vackert.

Framöver väntar premiär i utomhusserien, gissningsvis någon gång i början/mitten på april. Sen väntar klassiska Rover Cup i slutet på april.

Tack för en mycket bra inomhussäsong!

/Rödskägg

Seriesegern säkrad!

Med 2 återstående matcher hade vi ett försprång på 5 poäng ner till tabelltvåan. Vi hade alltså redan denna omgång möjlighet att säkra seriesegern, dessutom hade vi bottenlagen kvar att möta. Motståndet denna veckan stod Il Vero Calcio för, ett lag med endast 4 poäng inspelade på sina 6 spelade matcher.

FFD ställde upp med ett 10 gubbar starkt lag. Interna skytteligaledaren Martin kunde inte denna omgång, vilket gjorde mig lite lätt orolig. En ledig plats fanns alltså över, och för första gången under inomhussäsongen tog köttarn Anders ”Petter Hansson” plats i laget. Mitt enda krav var att han var tvungen att göra mål om han skulle få spela.

Matchen drog igång. Vi bjöd inte på några direkta farligheter inledningsvis, men vi fick heller inte riktigt igång något eget spel. Det dröjde ca 10 minuter in i matchen innan vi fick ett inkast högt upp i plan. Inkastet kastades över en av deras backar till Viktor som läckert tog emot med vänstern, vände upp och tryckte in 1-0 med högerdojan!

Lite senare fick vi ett nytt inkast som slungades in till Samuel runt mittcirkeln. Han drev fram några steg innan han bombade upp en stenhård balja rätt upp i krysset (kandidat till säsongens mål), 2-0! Nu började vi lira självsäkert och snyggt. Innan halvtid spelades bollen läckert fram till Tevel som stod och tänkte på det finska vinterkriget vid ena stolpen. Han tryckte fint in 3-0.

I halvtid snackade vi lite gött och drömde oss bort mot seriesegern. Men man ska inte ta något för givet. I inledningen av andra halvlek var väldigt många FFD-spelare sugna på att slå på extremoffensiven. Detta resulterade så småningom i ett friläge för Il Vero Calcio som svingade en kängjävel på bollen, ribba in. 3-1. En viss oro infann sig, men den blev kortvarig. Viktor som på jobbchatten tidigare samma dag lovat att göra 2 mål höll sitt ord. Strax efter deras mål tryckte han in 4-1. Sen lirade vi väldigt självsäkert resten av matchen. I princip samtliga FFD-spelare stod för åtminstone varsin fin soloräd som var nära att resultera i mål. Anders höll sitt ord när han framför mål petade in 5-1. Mot slutet av matchen drog han även på ett skott (enligt honom själv) men vad som blev en perfekt passning till Tevel vid stolpen som tryckte in slutresultatet 6-1. Hade inte deras målis spelat bra hade nog siffrorna runnit iväg mer.

Därmed är seriesegern säkrad! Vi firade med att dricka varsin bärs och att putta upp Anton Vallos bil ur en gyttjepöl.

En match återstår och den spelas 10e mars mot jumbon FC Braeburn. Det blir spännande att se vem av Tevel och Martin som tar hem skytteligan (de har gjort 9 mål var).

/Rödskägg

 

 

7 baljor och en hjärnskakning

Igårkväll var det äntligen dags för match igen efter en månads uppehåll. Motståndet för kvällen stod Locksley City för. Inför matchen låg de i mitten av tabellen med 3 vinster och 2 förluster. Min undersökning inför matchen visade också att de lirade utomhussäsongen i en klass över oss. Vi väntade oss en jämn kamp om poängen.

Sent återbud av Sjöa gjorde att vi fick klara oss på 9 gubbar, det kändes dock inte som att det var något hinder för oss då alla kändes peppade. Matchen drog igång och Locksley började med bollen. Liksom tidigare matcher vill vi gärna känna lite på motståndet innan vi lägger in vår attack. Vi lät dem rulla lite, men effektivt försvarsspel gjorde att de inte skapade några farligheter. Istället började vi pressa på uppåt i planen, och en bit in i första halvlek flög bollen upp i luften en bit utanför straffområdet. Där stod Bedow och började måtta en volley. Han gick in i sitt huvud och mindes plötsligt matchen mellan Real Madrid – Bayer Leverkusen 2002. Zinedine Zidanes sjuka volley satte sig på hans näthinna. Några sekunder senare när bollen damp ner mot hans fot klippte han till direkt. PANG! 1-0. Matchens (säsongens?) snyggaste mål! Ungefär så här såg det ut: https://www.youtube.com/watch?v=QryFUtRtUiM

Liksom tidigare matcher brukar det bara rulla på när vi gjort första målet. Samma sak här. Strax efter målet kunde Martin trycka in 2-0. Tevel drog ett stenhårt skott i ribban så det ekade i hela arenan. I några sekunder var jag orolig att målramen skulle falla isär, men den höll och inget mål denna gången. En stund senare kom ett inspel från kanten in till Vallo som skarvade in 3-0. Locksley ville pressa på, men Rödskägget i backlinjen ville inte det. Inspirerad av Maxwells fina försvarsspel i FIFA 16 kom brytning på brytning som gjorde att de inte kunde skapa några farligheter. Strax innan halvtid fick de en hörna, som efter lite passivt försvarsspel, resulterade i 3-1. Vi kände oss inte speciellt oroliga utan fortsatte sätta press. Jonas drog upp en av sina fint måttade utsparkar. Den smet förbi deras sista gubbe och Tevel kunde läckert skarva in 4-1 med sin finska sisu-skalle. Tevel som dessförinnan bröstat upp sig och sänkt en av deras spelare som kom med skallen rätt in i hans vältränade (och inoljade) torso. En skakig spelare reste sig efter vad som såg ut som en lätt hjärnskakning. Hans öde den här matchen skulle dock bli värre än så här, det återkommer jag till lite senare.

Minnet sviker om vi gick till halvtidsvila med detta resultatet eller om det stod 4-2. Hur som helst så fick Locksley en straff (precis innan eller precis efter halvtid) där de tryckte in 4-2. Vi bytte aldrig planhalva efter halvtid så därav viss förvirring. Här skulle man kunna tro att nerverna skulle komma in i matchen. Men icke! Istället köttade vi på med siktet inställt på seriesegern som kommer allt närmre. Jonas storspelade i mål och stod för en riktigt sjuk räddning på en retur som ska vara mål 10 gånger av 10! Lite senare var det lite grötigt utanför Locksleys straffområde innan Vallo fick tag på bollen och pressade in 5-2. Nu kändes segern säker, men vi var inte riktigt nöjda där. Full fart framåt och bollen letade sig upp till Tevel som petade in en klassisk tåpaj i mål, 6-2!

Locksley försökte allt i sin makt för att skapa målchanser, men effektivt försvarsspel av samtliga FFD-spelare gjorde att de inte kom igenom. Viktor hoppade upp i en nickduell och fick sin axel på vad han trodde var bollen, men vad som senare skulle visa sig vara spelarens, som Tevel tidigare sänkt, huvud. Han föll till backen i fosterställning och tårar hållandes för sitt huvud. En ganska otäck syn, där vi undrade om inte ambulans borde tillkallas. Locksleys spelare verkade dock inte speciellt brydda utan hjälpte honom av plan och lät honom ligga där. Efter vårt hårda, men rättvisa (?) spel var domaren på Locksleys sida resten av matchen och gav dem frispark för minsta lilla närkamp vi var inblandade i.

Nu återstod inte mycket av matchen, men Martin var inte nöjd med att bara ha gjort en balja den här matchen utan tryckte istället in 7-2. Det sista som hände var att Locksley fick frispark som skarvades på Martin i muren in till slutresultatet 7-3.

Med våra 7 baljor gjorde vi lika många mål som Locksley släppt in totalt under sina 5 första matcher, stabilt!

Vi är 5 poäng före tabelltvåan Rafters, så vid vinst nästa omgång kan vi säkra seriesegern! Målskyttar: Martin 2, Tevel 2, Anton V 2, Anton B 1

/Kapten Rödskägg

 

Mittfältet

Nästa avhopp inför säsongen står Kung Ghawji (aka Optikern) för. Den enda i laget som oftast lirade i vanliga joggingpjux. Men vem minns inte matchen 2014 när han lämnade dem hemma och snörade på sig riktiga fotbollsskor och stänkte in 3 baljor?! Ghawji förgyllde mittfältet med snygga helikopterfinter och finlir. Han kommer bli saknad!

Rykten som cirkulerat är att den finska tangomästaren Olavi Virta varit intresserad att lira för oss. Han dog ju dock 1972, så de ryktena kan vi avfärda direkt. Teemu Selänne kontaktade klubben och sa att han var en oväntad talang inom fotboll också, men vi vågade inte lita på hans ord.

Istället signade vi med den enda finsktalande fotbollsvirtuos vi känner, Tevel! Han har under föregående säsong gjort ett gäng fina inhopp och även stänkt in ett och annat mål. I pågående inomhussäsong har han dessutom tagit upp kampen mot Martin i jakten på skytteligatiteln. Tervetuloa tiimiin!

The Scherminator

En av legenderna i FFD (som ansågs vara ute i väldigt god tid när han ankom 5 minuter innan matchstart) Scherminator tog sitt pick och pack och lämnade landet i slutet av säsongen. Höghöjdsträning på Norges fjordar står nu på hans schema. Scherm var en av få som lirat varje säsong sedan vi grundade laget 2009. Redan första säsongen myntade han uttrycket ”att bli Schermad”, dvs att dra en stenhård rensning i ansiktet på en lagkamrat. Vem minns inte den oförglömliga frisparken han drog upp i krysset? Då domarn blåste av för att frisparken skulle slås om. Då han återigen drar upp den i samma kryss! Eller när han drog på ett stenhårt distansskott rätt upp i krysset då domarn blåste av halvleken när bollen var i luften. En sann FFD-legend lägger nu skorna på hyllan, och uppgiften att fylla hans plats blir inte lätt.

För några månader sedan blev vi uppringda av Mellberg och Majstorovic. De insisterade på att de skulle spela med FFD, men de ville bara spela som par. FFD var då bara i behov av en spelare, så det blev inget av denna affär. Edman och Micke Nilsson visade också visst intresse, men de kunde inte spela på just onsdagar/torsdag då vi lirar så det sket sig. Låt mig istället presentera Scherms ersättare:

Tomas aka Läderlappen. Han iklädde sig FFDs matchställ för första gången nu under inomhussäsongen. Han har under sina 3 spelade matcher tryckt in 3 mål. Inte illa för en back! Han besitter kraften att stånga in baljor med pannan i ljusets hastighet. Välkommen till klubben!

/Rödskägg